Fogyókúra böjt, Keress receptre vagy hozzávalóra

Az 5:2 diéta: Így működik az időszakos böjt egyik fajtája
Szöveg: Csaba Orsolya Frissítve:

A szakaszos böjt az egyik legnépszerűbb diétás irányzat, fogyókúra böjt napjainkban már rengeteg válfaja van. A módszer arról szól, hogy bizonyos ideig nem juttatsz ételt a szervezetedbe.

Időszakos böjt (Intermittent fasting) tippek, tanácsok

Ez az időszak lehet naponta 6 óra, 12 óra, de olyan változat is van, melyben a hét bizonyos napjain nem eszik a diétázó. Ugyan a kalóriamegvonás miatt a szakaszos böjt természetesen fogyaszt, azonban ez az étrend nem való utolsó fogyókúra. Bár a legtöbb kutatás egyetért abban, hogy a szakaszos böjt nem káros, azt fontos megjegyeznünk, hogy ezek egy jó része állatkísérleteken alapul, vagy rövid távú hatást vizsgál, hiszen maga a módszer is új keletű.

Egy es, a JAMA Internal Medicine-en publikált kutatás szerint például a 12 hónapos kísérlet résztvevői fogytak ugyan, a fogyás mértéke mégsem volt nagyobb, mint a kalóriaszámolással diétázó kontrollcsoport fogyókúra böjt.

legjobb fogyókúrás kapszulák fogyj egeszsegesen

Ez azt mutatja, hogy a böjtöléshez komoly elszántság kell. És bár eredményeket hoz, és nem káros, sokan mégsem tudják tartani. Kinek nem való a szakaszos böjtölés?

juharszirupos diéta fogyokura gyogyszertar

Azok az egyének, akik bármilyen étkezési rendellenességgel küzdenek vagy küzdöttek, inkább kerüljék a böjtölést - akár fogyókúrás céllal, akár egészséggel kapcsolatos okok miatt kezdenének neki. A szakaszos böjtölés ugyanis összefüggésbe hozható a bulimia nervosával.

leghatékonyabb fogyókúra hasra fogyás lenmaggal

Azok, akik ebben az étkezési zavarban szenvednek, szívesen nyúlnak ehhez a diétához, és a diéta ronthatja a tüneteiket. Azok számára sem ajánlott a böjtölés, akiknek a családjában már előfordult étkezési zavar, perfekcionizmus, impulzivitás és hangulati instabilitás, ők ugyanis hajlamosak lehetnek az étkezési rendellenességekre.

mit nem lehet enni diéta alatt biztos fogyás gyakori kérdések

A böjtölés azt jelenti, hogy az ember nem eszik, tehát mindenképpen éhes lesz. A koplalástól megnövekedhet a szervezetben a kortizol nevű stresszhormon szintje is, amely fokozott étvágyhoz vezethet. Ez pedig azzal járhat, hogy azokon a napokon, amikor a diétázó ehet, kompenzál.

combról fogyás különleges étrendek

A túlevés könnyen falási rohamokba torkollhat az arra hajlamosaknál, és akár még hízásba is futhat a történet. A böjtölés során könnyebben válik dehidratálttá is az ember, ha ugyanis nem eszik, néha egyszerűen elfelejthet inni, ezért különösen oda kell figyelnie arra, hogy megfelelő fogyókúra böjt folyadékot fogyasszon.

Fenyvesi Zsófia A gyerek nem akar táborba menni, annyira fél a koronavírustól: ez a nyár más lesz, mint a többi Tizenhat órán át megtartóztatod magad, majd nyolc órán keresztül korlátok nélkül eszel — ez az alapja a most rendkívül népszerű diétának, ami szigorú, mégis viszonylag könnyen tarható, és hívei szerint nagyon eredményes.

Ez a megfelelő mennyiség a böjtölés alatt legalább három liter, hiszen az ételből nem jut az ember extra folyadékhoz, tehát ezt is vízből kell fedeznie. Ugyanazok a biokémiai folyamatok, amelyek a hangulatot irányítják, hatással vannak az étvágyra is, és az elfogyasztott tápanyagok olyan neurotranszmitterek tevékenységét befolyásolják, mint amilyen a dopamin fogyókúra böjt a szerotonin, melyek komoly szerepet játszanak a szorongás és a depresszió tüneteinek felbukkanásában.

Ez azt jelenti, hogy ha nem eszel, az egészen biztosan nyomot fog hagyni a hangulatodon.

8 hetes diéta fogyókúrás vitaminok

Azonban azok számára, akik depresszióra, szorongásra hajlamosak, különösen veszélyes lehet ez az étrend.

Érdekeshozzászólások