Gi étrend, Mitől függ a glikémiás index?

Keress receptre vagy hozzávalóra

Glikémiás index táblázat Mi az a glikémiás gi étrend Fontos tudni, hogy csak az olyan élelmiszereknek van glikémiás indexe, melyek jelentősebb mennyiségű szénhidrátot tartalmaznak, mivel a vércukorszintet a szénhidrátok emésztése során keletkező cukrok emelik meg.

gi étrend

Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így hosszan tartó telítettségérzetet okoznak. Minél alacsonyabb egy étel GI-értéke, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba, így a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekhez.

A a GI szám arra utal, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerben lévő szénhidrát a szervezetben. Az alacsony glikémiás index értékű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amik hosszan tartó telítettség érzést okoznak, míg a magas glikémiás indexűek gyorsan felszívódnak.

Minél kevesebb inzulin termelődik, annál kevesebb zsírt raktároz el a szervezet, ami a sikeres fogyás kulcsa. Ezzel szemben a magas glikémiás indexű ételek gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hirtelen emelik meg a vércukorszintet, majd pedig a vérbe kerülő nagy mennyiségű inzulin a vércukorszint gyors leesését idézi elő.

gi étrend

A hirtelen visszaeső vércukorszint hamar éhséget okoz, mely ismételt evésre kényszeríti az embert és az ördögi kör folytatódik, mely gyors elhízáshoz vezet. Ráadásul az így ingadózó vércukorszint az elhízás mellett számos egészségügyi probléma forrása is, többek között a szív- és érrendszeri megbetegedéseké, valamint a cukorbetegségé.

gi étrend

Mitől függ a glikémiás index? Az élelmiszerek többsége tehát 0 és közé eső glikémiás indexszel rendelkezik, besorolásuk pedig több tényezőtől függ.

gi étrend

A GI értéket elsősorban az adott élelmiszer szénhidráttartalma és a szénhidrátok összetétele határozza meg, melyet azonban az élelmiszer fehérje- zsír- és rosttartalma is befolyásol.

Gi étrend fehérjék, zsírok és rostok mind lassítják a szénhidrátok lebontását és felszívódását, így tehát minél több fehérjét, zsírt és rostot tartalmaz egy élelmiszer, annál alacsonyabb lesz a GI értéke, még viszonylag magasabb szénhidráttartalom esetén is.

Kategóriák 1. Mi az a glikémiás index GI? A glikémiás index egy olyan 1 és közötti numerikus érték, amely azt mutatja, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet. Az étkezés során bevitt szénhidrátokból lebontott glükóz vagy más néven vércukor az emberi szervezet legfontosabb energiaforrása, amely a vérben keringve jut el a test különböző pontjain található sejtekbe. Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után ami pedig nem túl szerencsés helyzet hosszabb távon.

Egyes élelmiszerek olyan kevés szénhidrátot tartalmaznak, mely nem teszi lehetővé a glikémiás index diéta és wellness ilyenek többek között a húsok, halak, gombák, sajtok, vajak, zsírok, olajok és a tojás. Csökkeni a glikémiás értéket a kímélő elkészítés pld.

Diverticular Disease

Reggel, ill.

Érdekeshozzászólások