Gluténérzékenység diéta. Gluténmentes étrend - nem csak gluténérzékenyeknek

Ez történik a testedben, ha elhagyod a glutént

fogyás egy hét alatt diéta alatt lehet tojást enni

Gluténérzékenység — divat vagy betegség? Bár a gluténérzékenység egy nagyon komoly autoimmun betegség, sokan csak divatdiétázóként tekintenek azokra, akik gluténmentes étrendet követnek. Mi az igazság? Ahogy a bevezetőben is írtuk, a gluténérzékenység egy komoly autoimmun betegség, ami akár életveszélyes is lehet.

diéta pékség 5 2 diéta

Ha egy gluténérzékeny ember nem tartja be a számára előírt szigorú gluténmentes diétát, az nagyon komoly szövődményekkel járhat. A lisztérzékenység nem gyógyítható, az egyetlen kezelési gluténérzékenység diéta az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta — így gluténérzékenység, lisztérzékenység gluténérzékenység diéta divatról semmi esetre sem beszélhetünk.

leghatásosabb fogyókúra házilag napi 1500 kalória étrend

Mi a helyzet azokkal, akik nem gluténérzékenyek? Ma már számos betegségre javasolják a gluténmentes diétát — ilyen például a pajzsmirigy betegség, a gyulladásos bélbetegségek, akár a Crohn vagy az irritábilis bélszindróma, illetve a búza- vagy gabonaallergia is.

Ezeket foglalta össze Varga Dóra dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember a Prima Medica Szakmai Napon tartott előadásában. Gluténmentes étrend: a búza minden formája tilos! A gluténmentes étkezésben nem megengedett a búza, az árpa és a rozs fogyasztása. Gyakran felmerülő téma, hogy például bizonyos ősgabonák, a tönkölybúza vagy a durum esetleg a teljes kiőrlésű változat fogyaszthatók-e. A válasz egyértelműen nem, nincs olyan formája a búzának mely egy cöliákiás étrendjébe beleférne.

Utóbbit sokan összetévesztik a gluténérzékenységgel, pedig a két probléma teljesen más, hiszen ez esetben egy ételallergiáról beszélünk, nem pedig egy autoimmun betegségről. A gluténérzékenyeknek magát a glutént kell kerülni, de a búzaallergiások csak olyan gluténmentes termékeket fogyaszthatnak, amik egyáltalán nem tartalmaznak búzát például gluténmentes búzakeményítőt sem.

Allergia esetében nagyon komoly azonnali reakcióval kell számolni, míg az autoimmun betegséget illetően inkább a hosszútávú szövődmények súlyosabbak.

Ma már sokan térnek át a gluténmentes étrendre úgy, hogy nincsenek konkrét panaszaik gluténfogyasztás hatására, viszont általánosan jobb a közérzetük, több az energiájuk, jobb az emésztésük, ha kerülik a gluténtartalmú élelmiszereket. Nem érdemes őket divatdiétázóként elkönyvelni, hiszen annak ellenére, hogy nekik orvosilag nem indokolt a gluténmentes diéta, amennyiben jobban érzik magukat, akkor teljesen érthető, ha ennek megfelelően próbálnak étkezni.

Utazáshoz, hasznos lehet a kétnyelvű táblázat: Először is fontos tisztázni, hogy a lisztérzékeny kifejezés az már idejét múlt. A köznyelvben a mai napig használt lisztérzékenység helyett a gluténérzékenység, cöliákia használta sokkal kifejezőbb.

Érdekeshozzászólások