Hashajtó diéta. A hashajtók és a fogyókúra |

Mennyire egészségtelen a hashajtó...
  1. Június
  2. Életveszélyes diéta: 4 ruhaméretet fogyott az esküvőre | nlc

Tweet Biztosan mindenki volt már annyira beteg, hogy több napos hányástól és hasmenéstől szenvedett. Ez az állapot azon túl, hogy alaposan megviseli a szervezetünket, természetesen jelentősen képes befolyásolni a testsúlyt, ezáltal drasztikus fogyásnak indul részeként a szervezet.

A fogyókúra során mindenki a lehető legegyszerűbben, az életmódja legkisebb változtatásával szeretne látványos eredményeket elérni, pedig a jól összeállított, egészséges, hosszú távon tartható étrendnél és a rendszeres mozgásnál nincs jobb megoldás. Túl sokan vannak mégis olyanok, akik ehelyett mindent szívesebben kipróbálnának, akár még a hashajtókat is.

Éppen emiatt egyre több embernek jut eszébe, hogy hashajtót alkalmazva szabaduljon meg felesleges kilóitól, ami valóban egy hatásos megoldás lehet a fentiek függvényében, azonban olyan sok veszélyt rejt magában, hogy senkinek sem ajánlott kipróbálnia.

Az alábbiakban bővebben kifejtjük, hogy miért!

Szendei, K.

Hashajtó diéta lehet fogyni hashajtóval? Erre a kérdésre még az orvosok válasza is egyöntetű: természetesen le lehet fogyni, csak éppen egyáltalán nem tekinthetjük szerencsésnek.

Az őszi fogyókúra előnyei

Mégis rengetegen megpróbálják, a Pediatrics felmérése szerint az amerikai nők több mint 10 százaléka vett már be hashajtót azért, hogy leadja felesleges kilóit. Ez kifejezetten ijesztő annak fényében, hogy a hashajtókat értelemszerűen nem fogyókúrás célból fejlesztik, csak és kizárólag vészhelyzet esetén javasolt alkalmazni őket, amikor valaki napok óta képtelen természetes módon elmenni WC-re. Miért nem szabad hashajtót bevenni fogyás céljából? Egyrészt azért, mert minden hashajtó gyógyszer, mely kisebb-nagyobb mértékben, de károsíthatja szervezetünket.

hashajtó diéta

Alapvetően például többféle készítmény is létezik arra, hogy elősegítse a székletürítést, ezáltal egyesek a beleket irritálják, mások csak csúszósabbá teszik a bélrendszert, de akadnak, melyek pusztán a székletlazítást hashajtó diéta el. Ha nem ismerjük a készítmények által kifejtett hatást, azzal nagyon könnyen veszélybe sodorhatjuk magunkat. Ezen túlmenően a hashajtókat eleve nem arra tervezik, hogy valaki napokig vagy hetekig használja őket.

Amennyiben így járunk el, annyira tönkre tehetjük az emésztőrendszerünket, hogy abba bele is halhatunk. Mindemellett a hashajtó diéta olyan tünetek kísérhetik, mint a hasfájás, a hasgörcs, a gyengeség, a szédülés és így tovább. Ha csak egy-két napig alkalmazzuk, akkor is komoly gondokat tapasztalhatunk utána, hiszen a hashajtónak már néhány adagja képes lelassítani a természetes bélmozgást, vagyis abbahagyása után sokkal jelentősebb szorulás várhat majd ránk, és még inkább lelassult anyagcsere, ami jojó-effektus a köbön.

hashajtó diéta

A napokig fenntartott hasmenés ráadásul a bélflórát is veszélyezteti, így évekig telhet, míg utána regenerálódik a bélrendszerünk, miközben problémát okozhat még az ugrándozó vérnyomás, de létrejöhet vesekárosodás, hovatovább kiszáradás is, hiszen a hasmenés óriási mennyiségű vizet von el a szervezettől, amit pótolni kell.

A legkellemetlenebb fogyókúra 5 kg egészben, hogy a hashajtó egyáltalán nem segít a fogyásban olyan értelemben, hogy a szervezetünk zsírmennyiségét nem csökkenthetjük vele.

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Nincs bizonyított zsírégető hatás, az így leadott kilók rendszerint mindig a szervezetünkben tárolt vízből származnak, de a test ilyen állapotban többnyire raktározó üzemmódra kapcsol, vagyis hosszabb távon inkább hízhatunk, mint fogyhatunk vele. Hashajtó hatású gyógynövények?

hashajtó diéta

Amennyiben mégis hasonló módszerrel kísérleteznénk, érdemes kinyitni hozzá a természet patikáját. Léteznek ugyanis olyan gyógynövények — például a mályvatea — ami enyhe hashajtó hatással rendelkezik, de mégsem károsítja a bélflórát, inkább csak felgyorsítja az anyagcserét és megkönnyíti a székletürítést.

Ilyen alternatívákkal érdemes lehet kísérletezni, de a szintetikus hashajtókat inkább messzire kerüljük el!

Érdekeshozzászólások