Iké étrend, Miért az 5:2 beosztást válaszd?

Az időszakos böjt önmagában nem csodaszer — Táplálkozás-Beállítás | Táplálkozás-Beállítás

iké étrend

Fogyasztó ajakbalzsam? Egy amerikai cég olyan új ajakírt dobott piacra, amely fokozza az energiatermelést, megszünteti az éhségérzetet, ráadásul zsírt is éget.

Kilókkal, jojo-effektussal: Jó sok étrendet és módszert kipróbáltál már, voltak amik ideig óráig működtek is nálad, de aztán elvesztetted a fonalat? Ki azért, mert hét múlva újabb étrendért, receptekért kellett volna jelentkezni vagy azért mert önsanyargatóak, tarthatatlanok voltak ezek a étrendek Korai öregedéssel: Ki ne szeretne hosszú ideig jó formában, fiatalos külsővel élni?! Szív és keringési panaszokkal: csökkentheti ez az étrend a vér triglicerid, Ldl, koleszterin, vércukor szintjét és jó hatással lehet az inzulin rezisztenciára.

A balzsam Dr. Allan Kurtz ötlete volt: az orvos megoldást keresett betegei számára, akik állandóan felesleges kilóikkal küszködtek. Számos helyen olvashattunk már azokról az állatkísérletekről, melyekben összehasonlították az állatok súlyát és és életkilátásaikat.

Paleolit étrend - személyes tapasztalatok a kezdetekről

Ezekben az állatok egyik csoportját bőséges táplálékkal látták el, úgy, hogy egész nap előttük volt a táplálék, a másik csoportot éheztették, és csak a minimálisan szükséges súlymegtartó étrend táplálékkal látták el őket.

Az eredmény az volt, hogy az éheztetett állatcsoport egyedei sokkal kisebb súlyak voltak, de napi étrend fogyáshoz ideig éltek, a bőségben élőknek pedig magasabb volt a testsúlya, de emellett betegesebbek voltak és rövidebb ideig éltek, mint az éheztetettek.

Az Időben Korlátozott Étkezés ( IKÉ) stratégiák és a böjt

Ezeket a kísérleteket különbözőképpen módosították az elmúlt iké étrend, és ennek során rátaláltak az állatkísérletekben az éhezés egy enyhébb, de még hatékony módjára. Mivel az állandó éhezés, az állandó megszorítás idegileg nagyon kimerítőnek bizonyult, kitalálták, hogy megengedik a bőséges táplálkozást, de csak korlátozott ideig.

iké étrend

Az egyik állatcsoportnak változatlanul egész nap rendelkezésére állt a táplálék, míg a másiknak csak 8 órán keresztül volt tápláléka és a nap további 16 órájában csak vízhez juthattak hozzá. Az eredmény nagyon hasonló volt, mint az állandó éheztetésnél: az időben korlátozott étkezést folytatók soványabbak, egészségesebbek és hosszabb életűek lettek, mint a korlátozás nélkül táplálkozók.

Az időben korlátozott étkezés ideje a napi egyszer 8 órás ciklus, és ezt az étkezési ciklust követi egy 16 órás éhezési időszak.

iké étrend

Ha pl. Ha pedig délelőtt 10 órakor eszünk először, akkor az étkezés idejét este 6-kor kell befejezni. Figyeljünk oda, hogy 10 előtt ekkor is csak vizet igyunk!

iké étrend

A déli 12 és este 8 közti étkezési szakasz nem igazán ajánlott, ha időben akarunk lefeküdni. Az fenti mintát követő táplálkozás lényege, hogy a nap kétharmad részében pihentetjük a sejtjeinket. Ez alatt az idő alatt a sejtjeink visszanyerik az egységes, stabil víz- és membránszerkezetüket, iké étrend nehezen megtámadhatók, nem ingerli őket az inzulin, mert éhezés alatt nincs inzulinszint-emelkedés a vérben.

Sejtjeink ezalatt nem indítják el gyulladásos gócok kialakulását sem, jól megkötik a vizet, vagyis fiatalok és egészségesek maradnak.

Na még mit nem! Csakúgy, mint a divathullámok, a táplálkozási trendek is évről-évre változnak.

Ez lehet a hosszabb élet titka!

Érdekeshozzászólások