Sportolók diétája. 6 étkezési szabály állóképességi sportolóknak

sportolók diétája

Menü Sportolók étrendje Amióta sport, testedzés létezik, azóta keresik edzők és sportolók a választ: hogyan lehetnének eredményesebbek? Eleinte csak az edzés mennyiségi növelésében látták az eredményesség titkát, később rájöttek, hogy a terhelés és a pihenés egymáshoz való viszonya, 20 napos diéta intenzitás optimalizálása, vagyis a minőségi munkavégzés még jobb teljesítményt eredményez.

Ma már tudjuk azt is, hogy a helyes táplálkozás kialakítása sportolók diétája sokszorosan megtérülő befektetés lehet. A sportolók jelentős része ún. A sport, mint fizikai aktivitás meghatározza az életmódot, és ezen belül a táplálkozást is.

sportolók diétája

A helyes, kiegyensúlyozott táplálékbevitel nemcsak a versenyzők számára, hanem a szabadidő sportolóknak is nélkülözhetetlen. Leggyakoribb kérdések a sportolók étrendjéről A sporttáplálkozásról bővebben A sporttáplálkozás elsősorban egészséges sportolók diétája, mely az egyes sportágak által támasztott sajátosságokkal egészül ki.

Az élsportolók táplálkozása sportáganként, célfeladatonként, a felkészülési periódust tekintve rendkívül bonyolult, összetett kérdés. Látszólag kis különbségek is befolyásolhatják a teljesítményt, azonban fontos megjegyezni, hogy a táplálkozás nem teljesítményt fokozó tényező! A sportoló a helyes táplálkozás biztosításával az edzéseken felhalmozott tudását tudja még inkább érvényesíteni, ellenállóbbá teheti szervezetét bizonyos betegségekkel szemben, és sérülések, betegségek esetén rövidítheti a regenerációhoz szükséges időt.

A táplálkozásban elkövetett hibák viszont akárcsak az életmód egyéb hibái, pl.

sportolók diétája

Ezért fokozottan figyeljünk oda a helyes étrend kialakítására, az étkezések összetételére, az alapanyagok megválogatására, a szervezetbe juttatott élelmiszerek minőségére. A helyes táplálkozás sportágspecifikus.

Ez azt jelenti, hogy más-más energia és tápanyagigénnyel rendelkeznek a különböző mozgást igénylő sportágak.

sportolók diétája

A felkészülési és a versenyidőszak étrendigénye is különbözik egymástól. Figyelembe kell venni az edzések intenzitását pl.

A 4 napos ciklusból álló diéta - sportolóknak

A nemtől függő táplálkozás mértéke, energia- és tápanyagigénye is változó. A férfiaknál általában magasabb, ugyanakkor a nőknél például a havi ciklus időtartama alatt a szervezet vasszükséglete magasabb.

  • 6 étkezési szabály állóképességi sportolóknak | Well&fit
  • Tea diéta alatt
  • 1500 kalóriás étrend rendelés
  • Kockahas diéta
  • 90 napos diéta ötletek
  • 10 kg fogyás 2 hónap alatt

Az életkor is döntően befolyásolja a sportolók táplálkozását, mivel a növekedési korban, az izom- és csontfejlődés időszakában a szervezet esszenciális aminosav- valamint ásványi anyag igénye meghaladja a felnőttekét. A testfelépítés és a testösszetétel alapján megállapítható az optimális testtömeg.

A sportolók táplálkozásának 10 aranyszabálya

Ennek birtokában kiszámítható a szükséges étrend energia- és tápanyagtartalma. Ezt tovább korrigálják az edzés- és versenykörülmények, mint például a levegő hőmérséklete, páratartalma, a versenyhelyszínek közötti esetleges időeltolódás.

Az aktuális edzettségi szint illetve egészségi állapot alapján további megkülönböztetés szükséges.

sportolók diétája

Az előzőekből is kitűnik, hogy mindenkinek egyénileg kell összeállítani az étrendjét, amelynél figyelembe vesszük a fentebb felsoroltakon kívül a sportoló étkezési szokásait, ízesítési igényeit, esetleges sportolók diétája allergiáját, családi és szociális körülményeit. Mi az ajánlott étrend lényege?

6 étkezési szabály állóképességi sportolóknak

Ez kb. Sportolók diétája szénhidrátok glikogén formájában raktározódnak a májban és az izmokban. A májban tárolódó g glikogén a vércukorszint folyamatos fenntartásában játszik szerepet. Az izmokban raktározódó — g glikogén elsősorban az izomműködéshez szolgáltatja az energiát.

Sportolók étrendje: a jobb eredmény érdekében

Célszerű, ha a szénhidrátok sokféle szénhidrátforrásból származnak, túlsúlyban keményítőtartalmú élelmiszerekből. Előnyösen befolyásolja a szénhidrát- és zsíranyagcserét a napi min. Zsírok: A magas energiaszükséglet biztosításában fontos szerep jut a zsíroknak is.

Top 10 Izomnövelô Gyakorlat • Miket csináljak kezdôként • TÖMEGNÖVELÉS • TESTÉPÍTÉS

A zsírbevitel elengedhetetlen, mivel a szervezetben végbemenő biokémiai folyamatok lezajlásához zsírban oldódó vitaminok szükségesek. A 30 percnél hosszabb mozgásnál a szervezet ebből nyer energiát. Létfontosságú, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen többszörösen telítetlen zsírsavak fontos szerepet játszanak a sejtmembránok sportolók diétája, az immunvédekezésben és csökkentik a vér koleszterinszintjét.

Fehérjék: Az energiát adó tápanyagok közül a fehérjéknek is nagy a szerepe. A rendszeres edzés növeli a fehérjeigényt, de korántsem annyira, mint amilyen nagy kultusza van napjainkban a különböző fehérjekészítményeknek. A fehérjeszükséglet sportáganként más, de általában az energiaszükséglet kb.

sportolók diétája

Nem szerencsés ezért a sportolóknál a teljes vegetáriánus étrend, mivel nagy odafigyelést igényel az inkomplett túlsúlyban növényi fehérjék összepárosítása oly módon, hogy a szervezet minden esszenciális aminosavhoz hozzájusson.

Ásványi anyagok és vitaminok: Magas szintű fizikai munkát végzők táplálkozásában egyes ásványi anyagok és vitaminok különösen fontosak, így magas a szervezet C-vitamin igénye.

Olimpiai sportolók étrendje

A C vitamin hiány teljesítő képesség-csökkentő hatása közismert. A magas szénhidrátfogyasztás megemeli a B1-vitamin szükségletet, ami elérheti a napi mg szintet is.

Reggeli: müzli pl.

Kiemelendő az izomtevékenységhez és csontfejlődéshez szükséges A- D- és E-vitaminok fontos szerepe. Különös problémát jelent a sportolók táplálkozásában a megfelelő ásványi anyagok, elsősorban a Na, K, P, Ca és Mg biztosítása. Vitamint kétféleképpen juttathatunk szervezetünkbe: természetes formában gyümölcs, zöldség, olajos magvak gabonafélék formájában és mesterséges úton vitamintabletta és készítmények formájában.

Sportolók étrendje

Azt gondolhatjuk — gyakran a reklámok is ezt sugallják - hogy nincs különbség a két forma között, azonban ez, sajnos, nem igaz. Ugyanis a természetes úton nyert vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, hasznosulása jobb, mint a szintetikus vitaminkészítmények hasznosulása. Lehetőség szerint a természetes forrásokat részesítsük előnyben. Forrás: Új lehetőségek a diétában. Budapest: Nutricia, Lelovics Zsuzsanna Speciális élelmiszerek szerepe a sportolók étrendjében A speciális — gyógyászati célra szánt — élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket.

Gyakori megbetegedések

Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül. Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál. Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

Érdekeshozzászólások