Étrend piramis

étrend piramis

étrend piramis

Táplálkozási piramis BURKOLT PIRAMIS A táplálkozási piramis a különféle ételcsoportokat osztja fel, annak javasolt bevitele szerint: az alján a legnagyobb mennyiségben fogyasztandó élelmiszereket találjuk és minél feljebb haladunk, annál kevésbé javasolt lakmároznunk az adott élelmiszer csoportból. Természetesen vannak olyan esetek, például betegség, esetleg speciális étrendet igénylő diéta, amikor szükségszerű változtatni ezeken az arányokon!

  • Táplálkozási piramis | Sulinet Hírmagazin
  • Он будет стрелять с бедра, направляя дуло вверх, в спину Беккера.
  • Fogyás légzéssel

A táplálkozási piramis változataira jó példa, hogy a mediterrán országokban és a szénhidrát diétát követők esetében jellemzően a zöldségek vannak legalul, míg a gabonák, összetett szénhidrátok csak e felett helyezkednek el.

Különösen igaz ez cukorbetegek esetében!

étrend piramis

Alapoktól a csúcsig A helyes táplálkozás alapjaként legnagyobb arányban egyre inkább a vitamindús zöldségek és gyümölcsök, illetve az összetett szénhidrátokat, keményítőket tartalmazó — lehetőleg teljes kiőrlésű — gabonafélék fogyasztása jöhet szóba a napi táplálkozás során.

Mindez a táplálkozási piramisnak gyakorlatilag a kétharmadát teszi ki. Ezeket követik a mértékkel fogyasztandó fehérje források, azok közül is a sovány tejtermékek, a tojás, a hüvelyesek például bab, lencse és a magvak; illetve a halak, tenger gyümölcsei, majd a húsok.

How to spot a pyramid scheme - Stacie Bosley

Természetesen ezekből is az alacsony zsírtartalmúak az ajánlottak, húsok közül leginkább a szárnyasok. A kategórián belül az olajos magvak például dió, mogyoró, mandula, stb.

étrend piramis

A piramis tetejét a ritkán fogyasztandó, kerülendő élelmiszerek foglalják el. Ide tartoznak a cukorban gazdag élelmiszerek és italok például cukrászsütemények, jégkrémek, szörpök és cukros üdítők, de a kandírozott gyümölcsök isilletve a magas étrend piramis, vagy só tartalmú ételek például chipsek, sós aprósütemények, pörkölt magvak, készen kapható majonézes öntetek és a zsíros sajtok is.

Étrend piramis ajánlott csak alkalmanként, fő étkezés után fogyasztani amikor már jól laktunkfogyókúra napi 5 étkezéssel még inkább helyettesítsük őket aszalt gyümölcsökkel, natúr magvakkal.

étrend piramis

A félreértések elkerülése végett A félreértések elkerülése végett szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a fehér lisztet és a cukrot is tartalmazó termékek nem tartoznak bele a teljes kiőrlésű gabonák csoportjába, hanem épp úgy a legfelső szintre sorolandóak, mint a cukor tartalmú joghurtok, vagy a már említett magas zsírtartalmú chipsek és kandírozott gyümölcsök!

Ha mindenképpen édes ízre vágyunk, akkor a cukrozott termékeket könnyedén helyettesíthetjük különféle természetes édesítőkkel, mint például a nyírfacukor, sztívia.

étrend piramis

Érdekeshozzászólások